vodilna slika

Resnica o CeRODu (2)

datum: 08. 09. 2010

Odziv direktorja Občinske uprave Mestne občine Novo mesto mag. Jožeta Kobeta

Glede na prispevek v Dolenjskem listu z naslovom "CeROD še bolj smrdi kot naše smeti", ki je bil objavljen v četrtek, 2. septembra 2010, demantiram izjave predsednika sveta KS Brusnice Antona Vovka in župana občine Dolenjske Toplice Franca Vovka.

Mestna občina Novo mesto ne krpa proračunskega primanjkljaja na račun KS Brusnice, ker je v vseh preteklih proračunih zagotovila zadostna sredstva za izvedbo projektov. Ti pa niso bili realizirani izključno zaradi proceduralnih zapletov, kot so pridobivanje zemljišč za gradnje in rekonstrukcije cest. Gre namreč za državne ceste, na katerih investicije vodi država. Ob tem pa je v Sloveniji postalo moderno, da se ob prodaji zemljišč, ki so potrebna za gradnje, poskuša izsiliti čim več in se postavlja nemogoče pogoje za odkupe. Tako je bilo (in je) tudi v Brusnicah in na Ratežu. Na Ratežu je DRSC zaradi nasprotovanja prodaje na pristojno sodišče morala celo vložiti predlog za razlastitev zemljišč, ki so potrebna za rekonstrukcijo križišča.

Nihče v omenjenem članku ne omenja še dveh sporazumov, ki ravno tako nista nepomembna za KS Brusnice in sicer: Sporazum o nadomestilu za razvrednotenje in nevarnost za okolje ter Sporazum o odškodnini za razvrednotenje in nevarnost za okolje. Po prvem sporazumu je CeROD dolžan nakazovati KS Brusnice odškodnino, ki je vezana na količino odloženih odpadkov. Po sporazumu so sredstva namenjena izključno za izgradnjo in rekonstrukcijo cestnega in komunalnega omrežja. Glede na letno poročilo krajevne skupnosti za leto 2009 ter realizacijo v 2010 je namenskost porabe vprašljiva. V letu 2009 je bilo tako na račun KS Brusnice iz naslova sporazuma nakazano 201.000 EUR, v letu 2010 pa je bilo do konca avgusta krajevni skupnosti nakazanih že 230.000 EUR. Po drugem sporazumu pa je CeROD vsem članom gospodinjstev v naselju Leskovec dolžan nakazovati rento v višini 180 DEM, preračunano v EUR. Krajanom Leskovca je bilo tako v letu 2009 skupaj nakazanih 41.500 EUR, v letu 2010 pa je bilo do konca julija nakazanih 21.300 EUR.

Ravno tako so lažne in zavajajoče izjave gospoda Franca Vovka o vlaganjih v infrastrukturo v KS Brusnice. Omenjeni gospod je bil do nedavnega član nadzornega odbora CeROD d. o. o. ter hkrati svojo občino zastopa na Svetu županov in na Skupščini družbe CeROD ter je natančno seznanjen o vlaganjih novomeške občine v infrastrukturo v KS Brusnice, pa tudi o nakazilih sredstev s strani CeRODa. Po sklenjenih pogodbah in sporazumih mora namreč CeROD iz naslova poslovanja zagotoviti sredstva za izgradnjo infrastrukture v KS Brusnice.

V poročilu o vlaganjih, ki ga je Mestna občina Novo mesto posredovala CeRODu, so namreč prikazana vsa vlaganja, vključno z vlaganji Komunale Novo mesto za obdobje 2001-2006. Skupni znesek vloženih sredstev na dan 30. 6. 2010 zanaša skupaj 5,7 milijona EUR. Do tega datuma je CeROD d. o. o. Mestni občini Novo mesto nakazal le 4,6 milijona EUR. To
pomeni, da je bil CeROD na dan 30. 6. 2010 Mestni občini Novo mesto dolžan 1,1, milijona EUR. Iz tega podatka je zelo jasno razvidno, kdo komu kaj krpa. Glede na to, da je Mestna občina Novo mesto večinska lastnica CeRODa, pa seveda v skupni fond za izgradnjo infrastrukture prispeva tudi večinski delež sredstev.

Gospod Franc Vovk pravilno ugotavlja, da gre "pri vlaganjih v KS Brusnice za izključni odnos med Mestno občino Novo mesto in KS Brusnice", zato se čudim njegovemu »nesebičnemu prizadevanju«, da bi pomagal KS Brusnice. Glede na to, da ima po svoji občini še veliko za postoriti, mu predlagam, da naj začne pometati pred svojim pragom.

Hkrati, ko gospod Franc Vovk skrbi za "blagor" krajevne skupnosti v Mestni občini Novo mesto, kot zastopnik družbenice, ki ima v lasti 1,86 % CeRODa, noče podpisati aneksa k pogodbi o izgradnji in obratovanju CeRODa. Z omenjenim aneksom pa se ureja končni znesek za infrastrukturo v KS Brusnice in so ga potrdili tako Svet županov kot tudi Skupščina CeRODa. Z nasprotovanjem podpisa aneksa pa prav on krši že dogovorjene sporazume in dogovore ter s tem onemogoča izvajanje že sklenjenih dogovorov in sporazumov.


mag. Jože Kobe,
direktor Občinske uprave

nazaj