vodilna slika

Ob novem šolskem letu

datum: 31. 08. 2010

Poslanica novomeškega župana ob novem šolskem letu.

Poletne počitnice so se sklenile in jutri bodo svoja vrata vnovič odprle tudi novomeške šole. Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je ob tej priložnostim šolam in vrtcem poslal poslanico.

 

V svoji poslanici je župan Muhič vodstvu osnovnih in srednjih šole ter učiteljicam, učiteljem in ostalim pedagoškim delavcem zaželel, naj bo nov izobraževalni krog prežet s pozitivno naravnanostjo, zagnanostjo, a hkrati preudarnostjo ter vsem lepim, kar izraz šola/šolski prinaša. »Mislim, da je prav danes, v materialistično in potrošniško naravnanem svetu, še pomembnejše sistematično in trdno prek vzgoje in izobraževanja graditi lestvico vrednot, ki bo mladim popotnica za življenje. In, kar sploh ni zanemarljivo, to je obojestranski proces, kjer sta dajanje in prejemanje popolnoma uravnoteženi prvini ...« je zapisal novomeški župan. Ob tem jim je zaželel še prijetno preživljanje skupnega časa ter čim več pozitivnih in zanimivih izkušenj oziroma spoznanj, ki bodo odpirala vrata v zadovoljen in lep jutrišnji dan.

V poslanici se je posebej spomnil tudi vseh šolark in šolarjev, ki bodo jutri vnovič prestopili šolska vrata. »Življenje je sestavljeno iz različnih postaj, dogodkov, utrinkov ... Tudi izobraževanje spada mednje. Še več - ima zelo pomembno vlogo, saj je znanje, logični produkt tega, posameznikovo orodje (ali orožje), s katerim si ustvarja lepši in boljši svet.
Zato naj vam nikoli, ampak res nikoli, ne bo odveč kaj novega slišati, prebrati, videti, zapisati, doživeti ... Hodite po svetu radovedno in s hvaležnostjo, da lahko črpate iz zakladnice znanja. Pravica do izobraževanja je ena izmed temeljnih človekovih pravic, zapisana tudi v Konvenciji o otrokovih pravicah. Zato izkoristite ta »privilegij« in oplemenitite svoje življenje.
Tudi letošnje poletne počitnice so minile, a verjamem, da je bilo v teh dveh mesecih toliko lepih dogodkov, da boste v mislih prav v spominu nanje črpali moč in voljo v manj prijaznih trenutkih in situacijah.
Želim vam vesel in odločen korak. Eleanor Roosevelt, žena 32. predsednika ZDA F. D. Roosvelta in velika borka za človekove pravice, je rekla: »Vse, kar sanjam, lahko tudi storim.« In želim vam, da vas prav to pozitivno prepričanje vodi naprej, novim izzivom in zmagam naproti,« je v poslanici učenkam in učencem zapisal župan Muhič.

Ob začetku novega vzgojno-izobraževalnega obdobja, ko bo spet veliko možnosti in priložnosti za dobra dela in odličnost, je uspešno delo in veliko ustvarjalnih idej ter prijetnih dogodkov župan Muhič zaželel tudi vodstvu novomeških vrtcev in vsem pedagoškim delavcem.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič pa ob jutrišnjem prvem šolskem dnevu poziva vse občanke in občane k strpnosti in previdnosti v prometu. Na območju novomeške občine v zadnjih letih sicer ni bilo prometnih nesreč, v katerih bi bili udeleženi otroci na poti dom-šola-dom, zato je župan Muhič izrazil upanje, da bo tako tudi v prihodnje. Ob tem pa je vsem udeležencem v cestnem prometu (pešcem, kolesarjem in voznikom) zaželel srečno in varno pot.

Poslanici župana Alojzija Muhiča šolarjem in šolarkam lahko prsluhnete tudi v spodaj pripetem tonskem zapisu ...

 

NASVETI ZA VARNO POT V ŠOLO ...

Pravila otrok na poti v šolo:

  • S starši naj otroci prehodijo šolsko pot in se naučijo pravilnega vedenja na poti v šolo oziroma iz šole.
  • Vsako jutro naj si otroci nadenejo rumeno rutko in pazijo, da so oblečeni v žive barve oblačil.
  • Otroci naj preverijo, ali jim na torbici visi kresnička ali imajo odsevni trak.
  • Na poti v šolo pri prečkanju semaforiziranega križišča otroci vedno počakajo zeleno luč za pešce.
  • Otroci se morajo vedno ustaviti na robu ceste.
  • Preden na prehodu za pešce otroci stopijo na cesto se morajo vedno prepričati, da imajo prosto pot tako, da pogledajo levo, desno in še enkrat levo.

Če se otroci s starši pripeljejo v šolo z avtom:

  • vedno sedijo zadaj in se pripnejo z varnostnim pasom;
  • morajo starši otroka iz avta izpustiti na mestu, ki je varno.

Če se otrok v šolo pripelje s kolesom:

  • vedno nosi kolesarsko čelado in vozi po kolesarski stezi (če ta poteka ob cesti), drugače pa po pravilih vozi ob desnem robu vozišča;
  • spremembe smeri nakazuje z roko.

Alojzij Muhič
Foto: Jaka Šuln

 

 

Poslanica župana Mestne občine Novo mesto Alojzija Muhiča šolarjem in šolarkam

nazaj