vodilna slika

Mesta – urbani izziv prihodnosti

datum: 10. 05. 2010

Na posvetu o urbanih izzivih bo predstavljen tudi novomeški primer dobre prakse.

V dvorani Državnega sveta v Ljubljani bo v torek, 18. maja 2010, potekal posvet z naslovom Mesta - urbani izziv prihodnosti.

 

Organizatorji želijo s posvetom, ki bo trajal ob 10. do 15. ure, izostriti pogled na slovensko situacijo in jo primerjati z izkušnjami iz drugih slovenskih mest. Prepričani so, da bo sedanja gospodarska kriza, predvsem pa njene dolgoročne posledice, spremenile naše dosedanje navade in vzorce razmišljanja, tako pri posameznikih kot tudi v družbi kot celoti. „Del tega se bo odražalo v našem kritičnem odnosu do sedanjega načina urbanega življenja na obrobju mest oziroma v njihovih zgodovinskih središčih, del v našem spremenjenem odnosu tako do poslovnega kot tudi do vsakodnevnega življenja v mestih," so v vabilu na posvet zapisali organizatorji.

 

Na posvetu bodo tematiko osvetlili s treh vidikov:
1. vidik - PRENOVA: ali so zaščitena območja kulturnih spomenikov ovira razvoja ali tudi in predvsem velika prednost in dodana vrednost prostora
2. vidik - DOGAJANJE-VSEBINA: mesto središče brez vsebine, dogajanja, dogodkov, brez mestnega utripa je le prazna lupina, ki ni zanimiva ne za meščane ne za investitorje
3. vidik - TURIZEM: ali je turizem, kot ena od pomembnejših gospodarskih panog, res edina priložnost in prihodnost življenja in razvoja historičnih mestnih središč.

 

Ob koncu posveta bodo uspešne primere novih vsebin in dejavnosti, ki pripomorejo k razvoju mestnih središč, predstavili tudi nekateri predstavniki občin, članic Združenja zgodovinskih mest Slovenije. Med drugim bo predstavljen tudi novomeški primer dobre prakse.

 

Podrobnejši program posveta si lahko ogledate v priponki.

VABILO IN PROGRAM POSVETA

nazaj