vodilna slika

Tudi župan bo čistil Novo mesto

datum: 14. 04. 2010

Novomeški župan Alojzij Muhič bo v soboto čistil dolenjsko prestolnico.

Po vsej Sloveniji bo v soboto, 17. aprila 2010, potekala čistilna akcija z naslov Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Akcijo je že pred časom podprla tudi Mestna občina Novo mesto. Novomeški župan Alojzij Muhič je tako k sodelovanju pozval številne subjekte v občini (od krajevnih skupnosti do osnovnih šol, vrtcev in drugih javnih zavodov), v začetku aprila pa je sprejel tudi predstavnike organizatorjev, ko se je v Novem mestu mudila Ekološka karavana.

Župan Muhič ob tem poudarja: »Zavedam se, da naše občine ne bomo očistili v enem dnevu, bomo pa vsekakor zbrali pomembne podatke, še zlasti o divjih odlagališčih, ki jih bomo potem postopoma sanirali. Gre za davek, ki ga bomo morali plačati in ki nam ga je izstavila ekstenzivna rast industrije, v kateri so bila na prvem mestu delovna mesta in socialna varnost ljudi. Na to nas je sicer že pred tremi leti opozorila Evropska komisija v projektu Entente Florale.«

»Pomen sobotne akcije torej ni zgolj v fizičnem pospravljanju, če lahko temu tako rečem, temveč predvsem v kontinuiranem ozaveščanju ljudi, da moramo in hočemo živeti v ekološko neoporečnem okolju. V ta kontekst pa na prvo mesto uvrščam z OPN-jem sprejeti urbanistični načrt in načrtovane velike investicije v naši občini, za katere smo že pridobili evropska sredstva. Gre za gradnjo Centralne čistilne naprave, dokončanje glavnih kanalizacijskih vodov, Cerod II., ločeno zbiranje odpadkov, njihovo reciklažo in vrnitev v industrijo ter uporabo v energetske namene,« dodaja župan.

Novomeški župan sicer poziva vse občanke in občane, da se pridružijo sobotnemu čiščenju in tako prispevajo k ureditvi našega življenjskega okolja. Ob tem pa se je odločil, da se čiščenju pridruži tudi sam, in sicer v akciji, poimenovani kar »Župan čisti mesto«. Kot soorganizatorja sta k akciji pristopila še novomeško Območno združenje Rdečega križa Slovenije in Zavod za turizem Novo mesto. Udeleženci akcije se bodo zbrali v soboto, 17. aprila, ob 9. uri na dvorišču novomeške občinske stavbe na Seidlovi cesti 1 in se skupaj odpravili očistiti nekatere točke v Novem mestu.

zupan muhic   cistilna akcija za net.jpg

 novinarska   cistilna akcija ZA NET.jpg

nazaj