vodilna slika

O romskem vprašanju in oskrbi starejših občanov

datum: 12. 01. 2010

Novomeški župan je dopoldne sprejel ministra za delo, družino in socialne zadeve.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je dopoldne sprejel ministra za delo, družino in socialne zadeve dr. Ivana Svetlika, ki se danes mudi na obisku v Novem mestu. Župan in minister sta ob tej priložnosti spregovorila o romski problematiki in gradnji novega doma starejših občanov.

V okviru reševanj romskega vprašanja je minister Svetlik povedal, da pripravljajo novo zakonodajo o dodeljevanju socialne pomoči, ki bo natančneje urejal tudi to področje. Župan in minister sta se pogovarjala še o zaposlovanju Romov in vlogi, ki jo bo pri tem imel romski zaposlitveni center. Kot je povedal novomeški župan Alojzij Muhič, sta se strinjala, da je ob tem treba urediti še bivalne razmere v romskih naseljih in poiskati rešitve za črne gradnje, tudi v okviru zahtev Regijske civilne iniciative.

Minister in župan sta se strinjala, da Mestna občina Novo mesto potrebuje novi Dom starejših občanov na Jedinščici, saj je oskrba starejšega prebivalstva zelo pomembna. Novo mesto je namreč regijsko središče, zato bo novomeška občina pri gradnji omenjenega doma pomagala v okviru svojih pristojnosti in zmožnosti, denimo s komunalnim prispevkom.

Minister Svetlik današnji obisk nadaljuje v Revozu in Adrii Mobil, kjer si bo ogledal proizvodnji in se srečal z vodstvi obeh družb. Popoldne bo minister obiskal še novomeški Dom starejših občanov, kjer bo zbrane nagovoril na slovesnosti ob 30. obletnici delovanja omenjenega zavoda. Svečanosti se bo pridružil tudi novomeški župan.

nazaj