vodilna slika

Župan počastil spomin na akcijo Sever

datum: 27. 11. 2009

Novomeški župan Alojzij Muhič se je pridružil obeležiti 20-letnici akcije Sever.

Te dni obeležujemo 20-letnico akcije Sever, ko so policisti oziroma takratni miličniki skupaj z organi za notranje zadeve preprečili napovedani miting resnice v Ljubljani. Namen omenjenega mitinga je bil destabilizirati enotnost slovenske politike, ustvariti dvom v javnosti, izvesti menjave in voditi podrejeno vlogo do takratne hegemonistične politike.

V počastitev 20-letnice teh zgodovinskih dogodkov je Policijsko veteransko društvo »Sever« Dolenjske in Bele krajine popoldne pri Tekstorjevih v Novem mestu simbolično odkrilo obeležje. Družina Tekstor je namreč v času priprav na neposredne osamosvojitve aktivnosti pristala, da se pri njih hrani del orožja in druge opreme takratne milice.

Obletnico je združenje Sever obeležilo še z slavnostno akademijo, ki je potekala na novomeškem Centru za biotehniko in turizem Grm, na kateri so med drugim podelili priznanja svojim članom ter fizičnim in pravnim osebam, ki so s svojimi dejanji in storitvami pomagali pripadnikom organov za notranje zadeve v času demokratičnih procesov v Sloveniji in priprav ter neposredni aktivnosti v vojni za samostojnost Republike Slovenije oz. delovanju Združenja Sever ali društva.

Med drugim so plaketo Sever podelili tudi Mestni občini Novo mesto. Kot so zapisali v utemeljitvi, novomeška občina »že od ustanovitve Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjske in Bele krajine tesno sodeluje z Društvom oz. odborom Novo mesto in vsa leta delovanja društva finančno in materialno podpira načrtovane projekte. Izmed vseh skupnih projektov, ki so bili izvedeni na območju Dolenjske, je Mestna občina Novo mesto posebej zaslužna za postavitev spominskih obeležij na objektih, kjer so bili tajni depoji oborožitve vojnih enot policije, aktivno je sodelovala pri  ustanovni skupščini Zveze Sever v Novem mestu in svečani akademiji ob 10 obletnici akcije Sever. Tako Mestna Občina Novo mesto s svojimi dejanji in storitvami pomembno pomaga pri organizaciji in delu Združenja Sever«.

Obeležiti 20-letnice akcije Sever se je pridružil tudi župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič. Ob odkritju spominske plošče pri družini Tekstor se je med drugim družini zahvalil za pogumno in domoljubno dejanje, na slavnostni akademiji pa je med drugim poudaril, da so policisti oziroma pripadniki takratne milice odigrali ključno vlogo pri osamosvojitvenih aktivnostih Slovenije. »Ob tej priložnosti čestitam Policijsko veteranskemu društvu Sever Dolenjske in Bele krajine, ki tudi z današnjo slovesnostjo dokazuje, da časno skrbi za ohranjanje spomina na te velike dogodke v naši zgodovini. Tudi vam gre zahvala, da danes živimo v svobodni in demokratični Sloveniji,« je še poudaril župan Muhič.

 

 

stanovnik.JPG

nazaj