vodilna slika

Rekonstrukcija križišča na Topliški cesti

datum: 18. 11. 2009

Na novomeški vpadnici iz smeri Dolenjskih Toplic bomo začeli rekonstrukcijo križišča.

Na cesti Soteska-Novo mesto bomo jutri začeli rekonstrukcijo križišča z lokalno cesto Ulica Slavka Gruma in cesto za naselje Irča vas. Gre za jugozahodno vpadnico v Novo mesto iz smeri Dolenjskih Toplic. Dela bodo predvidoma potekala do konca aprila prihodnje leto.

Ocenjena vrednost projekta je 400.000 evrov, investitor pa je republiška Direkcija za ceste. Mestna občina Novo mesto bo ob tem zagotovila še 40.000 evrov za ureditev javne razsvetljave. Izvajalec del bo podjetje UNI, d. o. o., Podbočje.

V času del bo nujna tudi prometna zapora, ki bo potekala v šestih fazah, prilagojena pa bo dinamiki gradbišča. Izvajalec bo sicer zagotovil dvosmeren promet brez posebej ločenih zavijalnih pasov. Kot je med drugim pojasnila predstavnica družbe UNI, d. o. o. mag. Tina Žokalj, bo izvajalec del poskusil vsa dela, ki naj bi najbolj ovirala promet, izvesti izven prometnih konic, da bilo tako čim manj zastojev.

Župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič je zato na današnji novinarski konferenci voznike pozval k strpnosti. Predlagal je, da vozniki poiščejo druge vhodne ceste in tako razbremenijo omenjeno vpadnico.

Rekonstruirano križišče bo po novem semaforizirano. Kot je med drugim poudaril v. d. direktorja Občinske uprave Mestne občine Novo mesto mag. Jože Kobe, je rekonstrukcija križišča nujna, saj so zaradi gostega prometa na omenjenem križišču pogoste prometne nesreče. Občina je zato že dalj časa na problematiko opozarjala tudi Direkcijo Republike Slovenije za ceste.

V sklopu projekta oziroma rekonstrukcije križišča je sicer predvidena ureditev dveh avtobusnih postajališč (za smer Soteska in za smer Novo mesto), ureditev enostranske kolesarske steze v smeri Novega mesta, rekonstrukcija obstoječe geometrije križišča s podaljšanim dodatnim pasom za levo zavijanje, ureditev enostranskega hodnika za pešce, ureditev podpornega zidu, semaforizacija križišča, ureditev odvodnjavanja cestišča, rekonstrukcija dela obstoječe mešane kanalizacije, ureditev prometne opreme in signalizacije ter ureditev cestne razsvetljave s svetilkami z ravnim steklom, s čimer bo zmanjšano tudi svetlobno onesnaževanje.

nazaj