vodilna slika

Podpisan sporazum o sodelovanju s poljskim mestom Torun

datum: 30. 06. 2009

Župan Alojzij Muhič se je prejšnji teden odzval povabilu predsednika poljskega mesta Torun.

PODPISAN SPORAZUM O SODELOVANJU S TORUNOM

Župan Alojzij Muhič se je prejšnji teden odzval povabilu predsednika poljskega mesta Torun Zaleskega in se udeležil slovesnega dogodka, na katerem sta podpisala sporazum o partnerstvu.

Tako je tudi uradno sklenjen dogovor o sodelovanju med mestoma na različnih področjih: kulturnem, športnem, gospodarskem, okoljevarstvenem in širše družbenem.

Mestni svet Toruna je na svoji seji 15. januarja 2009 uradno podprl sodelovanje med Novim mestom in Torunom, Občinski svet Mestne občine Novo mesto pa je sodelovanje uradno podprl na februarski seji.

Mestna občina Novo mesto je sicer vzpostavila stik s poljskim mestom Torun že poleti leta 2005, ko sta župana v Torunu podpisala preliminarni sporazum o sodelovanju med mestoma. V tem času je bilo že nekaj izmenjav delegacij na protokolarni ravni in tudi posameznikov s kulturnega področja. Tako se je naša fotografinja lani udeležila njihove delavnice, na 4. novomeških likovnih dnevih sta sodelovala dva slikarja iz Toruna, letos pa na 5. novomeških likovnih dnevih ena likovna umetnica.

Lani se je naša delegacija udeležila njihovih t.i. Dnevov Toruna in se s promocijskim materialom iz naše občine predstavila na stojnicah z ostalimi njihovimi pobratenimi mesti.

Slovesen podpis o partnerstvu med mestoma je predviden konec avgusta oziroma v začetku septembra.

Besedilo in fotografije: Kabinet župana Župan Muhič Župan Muhič nazaj