vodilna slika

Okrogla miza na temo Strategija razvoja kulture

datum: 19. 06. 2009

V obdobju 2007 - 2013, 2. del.

OKROGLA MIZA NA TEMO STRATEGIJA RAZVOJA KULTURE V MESTNI OBČINI NOVO MESTO V OBDOBJU 2007-2013, 2.DEL

V sredo, 17. junija 2009, smo v KC Janeza Trdine pripravili okroglo mizo na temo razvoja kulture v MO Novo mesto. Izhodišče razprave je predstavljal občinski dokument Strategija na področju kulture v obdobju 2007 do 2013, 2. del, ki je bil predstavljen na 22. redni seji Občinskega sveta MO Novo mesto 15. maja 2009.

Okrogla miza je potekala v sklopu javne obravnave omenjene strategije, ki v MO Novo mesto poteka od 11. junija 2009 in se zaključi 10. julija 2009. V tem času lahko strokovna in zainteresirana javnost podata pisne predloge in pripombe preko spletnega obrazca ali v pisni obliki po pošti oziroma jih vpišejo v knjigo na Glavnem trgu 24 v Novem mestu.

Na okrogli mizi so sodelovali in razpravljali: Zdenko Picelj, predsednik Komisije za izdelavo Strategije na področju kulture v obdobju 2007 do 2013, 2. del in direktor Dolenjskega muzeja Novo mesto, Stojan Pelko, sekretar na Ministrstvu za kulturo, Filip Robar Dorin, filmski režiser, Branko Suhy, profesor na Akademiji za likovno umetnost in programski vodja Bienala slovenske grafike in Slavka Kristan, članica Komisije in bibliotekarka v Knjižnici Mirana Jarca.

Zdenko Picelj je uvodoma predstavil povzetek dokumenta - kot izhodišče razprave. Gostje za omizjem so predstavili svoje videnje razvoja kulture in umetnosti v MO Novo mesto in se osredotočili na kulturno-umetniška področja, na katerih delujejo. Tako smo slišali razmišljanja državnega sekretarja dr. Stojana Pelka, ki je poudaril pomen konstruktivnega in konkretnega sodelovanja med lokalno skupnostjo in ministrstvom. Konkretni pogovori in nakazane rešitve so plod sodelovanja MO NM in Ministrstva za kulturo. Konkretne rešitve se nakazujejo pri reševanju odkupa Gradu Grm, obnovi Narodnega doma in Anton Podbevšek Teatra.

Zelo kritična sta bila Filip Robar Dorin in Branko Suhy, ki sta izpostavila težave, povezane z dejavnostmi, na katerih ustvarjata. Filip Robar Dorin je izpostavil problem finančne podhranjenosti za področje filmske umetnosti. Branko Suhy pa je izpostavil problem sofinanciranja zasebnih kulturnih ustanov ter zapostavljenost Bienala slovenske grafike. Oba sta bila mnenja, da MO Novo mesto premalo vlaga v vrhunsko kulturno produkcijo ter da zgolj in v največji meri podpira javne zavode, ki jih je ustanovila. Slavka Kristan je poudarila pomen vzgoje mladih skozi bralno kulturo, ki krepi ustvarjalnost otrok in mladih, umetniško izražanje, oblikovanje estetskega okusa ter večjo porabo kulturnih dobrin (gledaliških, plesnih predstav, koncertov, bralne in pisne kulture), kar je dolgoročna naložba za obdobje odraslosti in zrelosti.

V razpravo so se vključili posamezni kulturni producenti in ustvarjalci, ki aktivno delujejo v naši občini in so uspešni na nacionalnih in mednarodnih razpisih. Večina predlogov je temeljila na potrebi po rednem zagotavljanju proračunskih sredstev, višjih sredstvih, namenjenih kulturni dejavnosti, večletnih pogodbah, ki zagotavljajo redne prilive posameznim zasebnim zavodom na področju kulture ter uspešnim kulturnim društvom. Izražena je bila zahteva, da se v dokumentu bolj poudari pomembno vlogo posameznih kulturnih ustvarjalcev in producentov. Nekateri udeleženci so predlagali zaposlitev kulturnega menedžerja, ki bi tržil kulturne programe in projekte na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni ter izdeloval razpisno dokumentacijo in prijave na državne in mednarodne razpise, saj so s tem področjem kulturniki in kulturne ustanove premalo seznanjeni.

Po dvourni razpravi je župan v zaključku povzel, da se bomo opredelili do podanih predlogov in tehtne pripombe tudi upoštevali. Žal pa je nemogoče zadostiti vsem željam in potrebam. V okvirih danih finančnih možnosti bomo realizirali največ, kar lahko glede na proračunske zmožnosti.

Kabinet župana

DSC03099.JPG 

DSC03100.JPG

DSC03108.JPG 

 

nazaj