vodilna slika

Krajevna skupnost Dolž

datum: 02. 04. 2009

Župan zadovoljen z uspehi krajevne skupnosti.

KS Dolž

 

Župan zadovoljen z uspehi krajevne skupnosti

 

Med svojim obiskom v KS Dolž je župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič svetnike najprej seznanil s splošnimi okoliščinami gospodarjenja v minulih dveh letih in z možnostmi, ki se kažejo do konca tega mandata. Povedal je, da smo izvajali začrtani program, in sicer ne glede na blokado zaradi nerešene delitvene bilance z novoustanovljenima občinama Straža in Šmarješke Toplice. Tudi zato je občina zašla v likvidnostne težave. Njihovo odpravljanje pa je prednostna naloga v letošnjem letu. Ne glede na vse pa bo občina izvajala vse tiste projekte, za katere bomo dobili državni oziroma evropski denar. Sofinanciranje teh programov ima prednost tako v sprejetem proračunu kot tudi v pripravah za sprejem proračuna za leto 2010. Župan je ob tem izrazil tudi svoje zadovoljstvo nad velikimi uspehi KS Dolž, ki je v razmeroma kratkem obdobju, od ustanovitve leta 1981, docela spremenila podobo vseh vasi in zaselkov na svojem območju. Nekdanje ozke in luknjaste makadamske ceste je vsepovsod nadomestil asfalt. Na mestih razmajanih starih bajt so zrasle nove in lepe hiše. Dolž in okoliška naselja so danes kraji, ki se upravičeno ponašajo z visoko kakovostjo življenja ljudi. To pa se je zgodilo le zahvaljujoč velikemu lastnemu prispevku. V Dolžu so imeli ves čas samoprispevek in ga imajo še danes. Soglasja lastnikov pri rekonstrukciji cest, pri gradnji kanalizacije ali katerem koli komunalnem projektu so zbrali svetniki sami. Vedno so sami pripravili in financirali projektno dokumentacijo.

Najbrž je tudi zaradi tega župan pri svetnikih v Dolžu, ki se še kako zavedajo, da napredek ne pride sam od sebe, temveč da je treba najprej pljuniti v lastne roke,  naletel na veliko razumevanje za težave, s katerimi se srečuje občina.

Svetniki KS Dolž, iz katere so ljudje prometno in sicer vezani v največji meri na bližnje Stopiče, je predvsem zanimalo, kako tečejo projekti rekonstrukcije ceste skozi Mali Orehek, kako je z izgradnjo telovadnice v Stopičah itd. Hkrati so poudarili, da se trenutno zaključuje izgradnja še zadnjega kraka kanalizacijskega voda na Selih, za katerega imajo zagotovljen denar v letošnjem občinskem proračunu. Menili so, da je v bližnji prihodnosti nujna rekonstrukcija ceste skozi Zajčji Vrh kot tudi več drugih manjših stvari. Pri tem so izpostavili potrebo po močnejši telefonski centrali, močnejši elektro povezavi podgorjanskih vinskih goric skupaj z vasico Iglenik, ureditev parkirišča pri gasilskem domu, nadaljevanje izgradnje javne razsvetljave, pločnikov itd.  

 

Kabinet župana 

nazaj