vodilna slika

Župan na odkritju kipa Leona Štuklja v Mariboru

datum: 19. 11. 2007

Spomin na enega najboljših slovenskih športnikov tudi v Mariboru.

V ponedeljek, 19. novembra, so na pobudo mariborskega župana Franca Kanglerja v mariborskem mestnem parku slovesno odkrili doprsni kip v spomin na enega najboljših slovenskih športnikov vseh časov, Leona Štuklja. Avtorica kipa, ki je že šesti Štukljev v Sloveniji, je akademska kiparka Alenka Vidergar, ob njem pa so s kamnom na tleh označili tudi sprehajalno pot Leona Štuklja.

 

Leon Štukelj je bil rojen 12. novembra 1898 v Novem mestu, od svetovnega prvenstva v gimnastiki leta 1922 v Ljubljani do olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu pa je nanizal vrsto velikih športnih uspehov. Nastopil je na sedmih velikih tekmovanjih in skupno osvojil 20 medalj. Kljub aktivni športni karieri je leta 1927 zaključil študij prava in se pred natanko osemdesetimi leti preselil v Maribor, kjer je živel vse do smrti nekaj dni pred svojim 101. rojstnim dnevom leta 1999. Kot najstarejši še živeči olimpijski zmagovalec je bil leta 1996 povabljen na slovesno odprtje olimpijskih iger v Atlanti, kjer je doživel glasen aplavz množice.

 

Spomin na velikega športnika ter častnega občana Mestne občine Novo mesto so na prireditvi ob odkritju kipa počastili tudi novomeški župan Alojzij Muhič, podžupan Rafko Križman ter direktor Dolenjskega muzeja Zdenko Picelj.

 


 

 

 

nazaj