vodilna slika

Novinarska konferenca o 3. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju Slovenija 2007

datum: 10. 10. 2007

Nastopi orkestrov bodo vse dni (19., 20. in 21. 10.) brezplačni.

Danes dopoldne je v dvorani občinskega sveta Mestne občine Novo mesto potekala novinarska konferenca o 3. mednarodnem tekmovanju pihalnih orkestrov v koncertnem igranju Slovenija 2007, ki bo potekalo med 19. in 21. oktobrom 2007 v novomeškem Kulturnem centru Janeza Trdine. V treh kakovostnih kategorijah bo nastopilo 16 orkestrov, med njimi 7 tujih, ki prihajajo iz Avstrije, Hrvaške, Latvije, Madžarske in Poljske.

 

Uvodoma je spregovoril župan Mestne občine Novo mesto in predsednik organizacijskega odbora. Povedal je, da je organizacija takega tekmovanja zelo zahtevna, zato se je zahvalil glavnemu organizatorju dogodka Javnemu skladu za kulturne dejavnosti Slovenije, še zlasti pa novomeški izpostavi. Dodal je, da Novo mesto s ponosom gosti ta dogodek, saj ima dolenjska prestolnica pihalni orkester, ki je tako kot slovensko godbeništvo nasploh v samem svetovnem vrhu.

Predsednik JSKD Igor Teršar je v nadaljevanju pohvalil izjemno uspešno delo novomeške izpostave sklada, ki na vseh nivojih pripravlja, organizira in izvaja kakovosten prireditveni in izobraževalni program, zato odločitev, h kateri so seveda prispevali tudi dosežki domačega pihalnega orkestra in kvalitetni pogoji za organizacijo in izvedbo tekmovanja, ni bila težka. Povedal je še, da sta bili doslej v Sloveniji izpeljani dve mednarodni tekmovanji, in sicer v Kopru in Velenju. Na obeh skupaj je sodelovalo 24 pihalnih orkestrov iz 7 držav.

 

Organizacijski vodja tekmovanja Daniel Leskovic in Bojan Bencik, tehnični vodja, sta nato predstavila tekmujoče orkestre in program tekmovanja ter tričlansko mednarodno žirijo. V petek, 19. 10. 2007, si tako ob 19.30 uri obetamo nastope Godbe Sevnica, Pihalnega orkestra Gornja Radgona ter Pihalnega orkestra Izola, ki nastopajo v C kategoriji. V soboto dopoldne bodo tekmovali Pihalni orkester Jesenice – Kranjska Gora, Hrvatski puhački orkestar Gradska glazba Imotski, Pihalni orkester “Zarja” Šoštanj, Youth wind orchestra “Fanfara” (Litva) in Orkiestra Zakładowa KHW S.A. KWK “Mysłowice-Wesoła” (Poljska), popoldne ob 16. uri pa Arbeitermusikverein Werkskapelle Lenzing (Avstrija), Students Wind Orchestra “SPO” (Litva), Marktmusikkapelle St. Michael (Avstrija), Festival Wind Band of Tatabánya town (Madžarska) in Godba Domžale, vsi tekmujejo v B kategoriji. A kategorija (Godba Cerknica, Pihalni orkester premogovnika Velenje in Godba slovenskih železnic) bo nastopila v nedeljo dopoldne. Razglasitev rezultatov in podelitev nagrad bo v nedeljo ob 14. uri.

Tekmovalne nastope bo ocenjevala strokovna žirija v sestavi Alojz Zupan (Slovenija), Reinhold Rogg (Nemčija) in Isabelle Ruf-Weber (Švica).

 

Ob koncu so organizatorji še vljudno povabili na ogled koncertov, ki bodo za publiko brezplačni.

 

DSC01658-za%20splet.jpg

 

nazaj