vodilna slika

Uradni obisk nizozemskega princa in princese v Novem mestu

datum: 03. 10. 2007

V atriju Knjigarne Goga je potekal pogovor o novomeških mladinskih projektih.

Na povabilo predsednika Republike Slovenije dr. Janeza Drnovška sta od 2. do 4. oktobra 2007 na uradnem obisku v Sloveniji Njegova Kraljeva Visokost Princ Oranski R.H. Willem Alexander in Princesa Maxima Kraljevine Nizozemske. Med večdnevnim uradnim obiskom v Sloveniji se bosta srečala z najvišjimi političnimi predstavniki naše države ter s predstavniki civilne družbe s področja kulture, gospodarstva in politike. Danes dopoldne sta obiskala tudi Novo mesto.

Njegova Kraljeva Visokost Princ Oranski R.H. Willem Alexander in Princesa Maxima Kraljevine Nizozemske sta se v atriju Knjigarne Goga pogovarjala z županom Alojzijem Muhičem, direktorjem LokalPatriota Borutom Pelkom, Branko Bukovec, predstavnico Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto ter ostalimi nosilci mladinskih projektov v občini. Gosta so zanimali predvsem novomeški mladinski projekti, razvoj mladinske kulture ter prostovoljstva.

 

Po županovi uvodni predstavitvi Mestne občine Novo mesto so se gostje pogovarjali predvsem o položaju mladih v mestni občini, pri čemer so ugotovili, da se večina mladih vrne s študija v domače mesto, zato jim je potrebno ponuditi čim več možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa ter jih vključiti v raznovrstne mladinske projekte. Prestolonasledniški par je izrazil veliko zadovoljstvo nad aktivnostmi mladih predvsem v projektih Fotopub, Jazzinty in Galerija Simulaker, pri čemer sta izpostavila nujno sodelovanje nevladnih organizacij z lokalno skupnostjo in gospodarskimi subjekti v prostoru. Zelo ju je pritegnilo vprašanje prostovoljstva in njegove razširjenosti v mestni občini, prav tako ju je zanimala vključenost romske populacije v programe društev. Vsem sodelujočim sta priporočila čim tesnejše medsebojno sodelovanje ter tudi sodelovanje z ostalimi nevladnimi organizacijami v državi.

Po pogovorih si je prestolonasledniški par ogledal tudi Galerijo Simulaker in mladinski hotel Situla, ki se še obnavljata.

 

 


 

 

nazaj