vodilna slika

Entente Florale: bronasto Novo mesto

datum: 24. 09. 2007

Novo mesto je med mesti edino prejelo posebno nagrado.

Novo mesto je v okviru projekta Entente Florale Europe 2007 doseglo zelo lep uspeh. Na razglasitvi rezultatov tekmovanja v urejenosti mest in vasi smo minuli petek v angleškem mestu Harrogate prejeli bronasto plaketo, pri čemer nas je do srebrnega priznanja ločila le polovica točke. Zlasti pa veseli posebna nagrada Entente Florale Europe 2007, ki jo je Novo mesto, edino v kategoriji mest, prejelo za skrb za nepotvorjen ambient reke Krke in njenega nabrežja. To je vsekakor izjemen dosežek, toliko bolj če imamo pred očmi dejstvo, da smo imeli za pripravo mesta na tekmovanje na voljo samo tri mesece.

 

Priznanja iz Harrogata jemljemo kot potrditev pravilnosti naše usmeritve, da Novemu mestu iz ekoloških, kulturnih, turističnih in civilizacijskih razlogov oblikujemo podobo sodobnega in urejenega evropskega mesta. Evropa nas je s tem priznanjem spomnila na naše izjemne naravne in kulturne dragulje, ki jim bomo morali v prihodnje namenjati več pozornosti. Več nas bo, ki bomo delili takšno mnenje, hitrejši in uspešnejši bomo.

 

Ob tej priložnosti se zahvaljujemo vsem občanom in ustanovam, ki so nam kakor koli pomagali pri uspešni predstavitvi Novega mesta 2. avgusta, posebej pa Klubu za podvodne aktivnosti Novo mesto za njegove ekološko-čistilne akcije v reki Krki, podjetju Krka, tovarna zdravil za podeljene monografije o reki Krki in podjetju Trata za profesionalni pristop k urejanju mesta.

 

Iz uradne obrazložitve podeljenih priznanj:

Novo mesto, metropola Dolenjske, je bilo ustanovljeno leta 1365, ko je habsburški nadvojvoda Rudolf IV. Mestu na bregovih reke Krke podelil mestne pravice. Takratni Rudolfswerd je zrasel v novo mesto in kmalu postal administrativno, kulturno, religiozno in gospodarsko središče Dolenjske. Novo mesto leži sredi gričevnate pokrajine Dolenjske, objema pa ga reka Krke. Z obiljem narave, tradicije in kulture je pravo doživetje za vsakega obiskovalca Novega mesta. Dolina reke Krke je ena najlepših slovenskih rečnih dolin z mehko zaobljenimi brežinami, slikovitimo brzicami in pristnimi jezovi, ki poudarjajo celostno podobo narave. Med posebne zanimivosti sodijo številni mlini in gradovi. V mestu lahko izbirate med različnimi razglednimi točkami sprehajalnimi potmi, športi in drugimi aktivnostmi. Prav tako boste našli številne naravne in kulturne znamenitosti, v Dolenjskem muzeju pa izjemno arheološko bogastvo. Komisija je sklenila novemu mestu podeliti bronasto medaljo.

Novemu mestu je bila dodeljena posebna nagrada kot priznanje za uspešno skrb za reko Krko in njeno obrežje.

 


nazaj