vodilna slika

Otvoritev novega odlagališča nenevarnih odpadkov v Leskovcu

datum: 31. 01. 2007

Danes, 31.1.2007, ob 16. uri na lokaciji odlagališča

Investitor projekta Mestna občina Novo mesto in podjetje CeROD d.o.o. organizirata slovesno otvoritev novega odlagališča nenevarnih odpadkov, zgrajenega v sklopu prve etape I. faze regijskega projekta CeROD. Otvoritev bo v sredo, 31.1.2007, ob 16. uri na Odlagališču nenevarnih odpadkov Leskovec pri Velikih Brusnicah.

Objekt bo slovesno otvoril minister za okolje in prostor Janez Podobnik.

 

Na kratko o projektu:

Projekt CeROD je regijski projekt ter ena ključnih razvojnih in investicijskih nalog Mestne občine Novo mesto kakor tudi širšega dolenjskega, belokranjskega in posavskega območja s podporo Republike Slovenije in Evropske unije. Na področju ravnanja z odpadki projekt združuje sodelujoča območja v funkcionalno regijo, kar je eden redkih, če že ne edinstven primer v Sloveniji. Regijski pristop ima pozitivne vplive zlasti na delitev investicijskih stroškov realizacije projekta, na racionalnejše in kvalitetnejše upravljanje, kar znatno vpliva tudi na ceno ravnanja z odpadki.
V sklopu projekta bo obratovalo tudi sodobno odlagališče odpadkov, ki bo s kapaciteto preko milijona m3 zadostovalo potrebam regije za dobo 25-30 in morda celo več let.

Projekt CeROD je pričel nastajati konec devetdesetih let prejšnjega stoletja kot posledica pomanjkanja prostora za odlaganje odpadkov na obstoječem Odlagališču nenevarnih odpadkov Leskovec. S sprejetjem Nacionalnega programa varstva okolja (NPVO), Strateških usmeritev Republike Slovenije na področju ravnanja z odpadki ter na osnovi direktiv in drugih dokumentov EU, je vlada Republike Slovenije izdala vrsto podzakonskih aktov s področja ravnanja z odpadki. Glavni usmeritvi sprejetih predpisov sta zmanjšati količino odloženih odpadkov na odlagališča in vzpostavitev regijskih centrov za ravnanje z odpadki.

CeROD je tehnično in finančno zasnovan regijsko, ki poleg sanacije in zapiranja obstoječega odlagališča ter izgradnje novega odlagališča odpadkov s kapaciteto preko enega milijona m3 odlagališčnega prostora vključuje tudi izgradnjo mehansko-biološke obdelave odpadkov, izgradnjo potrebne infrastrukture za obratovanje CeROD in izgradnjo infrastrukture izven območja CeROD (cestne in kanalizacijske infrastrukture v KS Brusnice).

Območje CeROD vključuje 12 ter 3 novonastale občine belokranjske, dolenjske in posavske regije (Mestno občino Novo mesto, občine Brežice, Črnomelj, Dolenjske Toplice, Krško, Metlika, Mirna Peč, Semič, Sevnica, Šentjernej, Škocjan, Žužemberk ter novo nastale občine Kostanjevica na Krki, Straža in Šmarješke Toplice) s skupno površino 2.258 km2 in nekaj manj kot 160.000 prebivalci.

Center bo zgrajen ob obstoječem Odlagališču nenevarnih odpadkov Leskovec, ki se nahaja pri Velikih Brusnicah in je od Novega mesta oddaljen približno 12 km. Pri načrtovanju vseh postopkov, objektov in naprav so upoštevani sodobni tehnični in okoljski standardi ter veljavna zakonodaja s tega področja, ki je v Sloveniji že v celoti prilagojena pravnemu redu EU.

Projekt CeROD je bil preko Ministrstva za okolje in prostor uvrščen na seznam možnih projektov, katerih izgradnja naj bi se sofinancirala tudi s sredstvi evropskega sklada ISPA. Podpis finančnega memoranduma o sofinanciranju izgradnje CeROD med Evropsko komisijo in Republiko Slovenijo v višini 4.971.500 € (11.913.702,60 SIT) je bil dne 21.1.2002. Tako je postal projekt CeROD prvi projekt na področju ravnanja z odpadki v Republiki Sloveniji, ki ga je podprla Evropska unija preko fonda ISPA.
Skladno s finančnim memorandumom je prvotni obseg projekta razdeljen na dve etapi, in sicer:
- Prva etapa obsega sanacijo in zapiranje obstoječega odlagališča ter izgradnjo novega odlagališča preostankov komunalnih odpadkov, izgradnjo komunalne infrastrukture za potrebe obratovanja CeROD in tehnično pomoč za nadaljnjo projektno obdelavo tehnologije in postopkov obdelave preostankov komunalnih odpadkov ter pripravo investicijsko–tehnične dokumentacije za izgradnjo potrebnih objektov in naprav II. etape projekta.
- Druga etapa pa zajema izgradnjo potrebnih objektov za mehansko-biološko obdelavo odpadkov in/ali več podcentrov za predelavo odpadkov.

nazaj